bubbelsbubbla.blogg.se

Att lära av häxan; Smudging, att rena med rökelse

Publicerad 2012-10-19 22:03:04 i Häxkonst och trolldom!,

Smudging, att rena med rökelse

Smudging
Med enkla ord kan man säga att "Smudging" är att bränna örter för att få en renande rök. Det är en spirituell process och kan ge spirituell, ementionell och psykisk balans. Smudging renar allt från din heliga cirkel till ditt hem och föremål.
Enligt Amerikansk Indiansk tradition åkallar man anden i örten för att driva bort den negativa energin. Vanliga örter att använda är vit salvia, lavender, sweetgrass, ceder eller ene.
Smudging kan användas vid många olika ritualer. Allt från att rena dig själv till att välsigna årstiderna.
Smudging härrör från tanken att doft är det sinne som kopplar oss till en djup instinktiv del av hjärnan. Speciella dofter har kraften att förändra våra energier och trigga känslor.
Smudging är lätt att lära och du kan enkelt anpassa så att det passar dina behov. Det är inte begränsat till indianerna utan fungerar för alla. Prova att rena ditt hem, din bil, din tarot lek eller varför inte efter ett gräl...

Lite historia

Smudging går långt långt bak i historien. Det är flera olika kulturer som använde sig av smudging i sitt dagliga liv, inklusive Amerikanska indianer och i Kina. I vissa kyrkor används även en form av smudging.
Själva termen Smudging har sina rötter i den amerikansk indianska kulturen. De Amerikanska indianerna tror att det blir en spirituell kontakt mellan den som utför smudging och deras andliga guider. Samt att det blir en koppling mellan personen som utför smudging och örtens andar.
Det är alltid viktigt att visa respekt för andar och guider.

 Vad behöver jag?

I den grundläggande ritualen för Smudging är det få saker du behöver.
1. En smudge stick eller en knippe med smudge örter.
2. Ett litet eldfast fat eller kruka att bränna i. 3. Tändstickor. 4. En fjäder eller liknande att vifta röken med.
Det finns många saker du kan använda för att variera din ritual. Som tex kristaller, aroma oljor, tarot eller ljus. Det är upp till dig att hitta vad som passar dig bäst. Använder du andra föremål så kom ihåg att rena dem för sig först.

Hur fungerar det?

Hur fungerar det?
Vi är så mycket mer än vår fysiska kropp vi ser varje dag. Vi är helt enkelt vibrerande energier. Allt på planeten har en vibration en frekvens. Dina molekyler har vibrerat på en sådan frekvens att Du skapades. En sten är en sten för att dess vibrationer har en annan frekvens. Världen är skapad av subtil energi.
När vi åtar oss en smudging ritual tillåter vi den spirituella rökens vibration att påverka oss och eller vår omgivning. Det är därför väldigt viktigt vad du har för sinnes stämning när du genomför ritualen. Skulle du använda dig av negativa tankar under ritualen kommer du antagligen må dåligt och din omgivning likaså när du är klar.
Att rena utrymmen eller våra kroppar är ett nödvändigt balanserande redskap för att kunna ta bort lagrad negativ energi och negativa känslor.
Smudging renar bort allt "skräp" vi samlat på oss över åren och även över århundraden....

 Vad INTE göra

Vad bör man inte göra? Framförallt, tänk förnuftigt! Klä dig inte i en stor puff klänning och smudga runt dig... Tänk på att det faktiskt är eld du har att göra med, så var försiktig!!
Var säker på att ditt fat inte blir för varmt, då det kan spricka.
Jag brukar ha sand i mitt fat, då är det lätt att släcka.
Lämna aldrig din smudge utan tillsyn!!
Ha vatten i närheten, men endast för nödfall då det inte är bra för din smudge att hamna i vatten om den ska användas igen.
Var försiktig runt huvud och tänk på att vissa hår sprayer är lättantändliga...
Är du osäker på hur mycket det ryker och vad det doftar? Prov elda lite först!
Ta hänsyn... Undvik att elda där asmatiker, allergiker, gravida och barn uppehåller sig.
Blås inte på din smudge, då sprider du din egen negativa energi med rökelsen....

Hur vet man att det blir rätt?

Hur vet jag att det blir rätt?
Oroa dig inte, det finns inga rätt och fel. Du behöver inte vara en upplyst guru för att det ska bli bra.. Du behöver inte ens vara ett medium för att kunna utföra en smudge ritual. Ingen special träning alls. Endast din goda vilja att släppa igenom andlig vägledning.. Tillit och ett öppet sinne.
Bara följ din instinkt, din inre röst, din guide. Vad du än känner dig bekväm med.
När du renar tex ditt hem och kommer till ett rum där du känner att orsaken till dina bekymmer ligger, så gå med den känslan och lita på dig själv!

 Hur ofta ska jag rena?

Hur ofta ska jag rena?
Så ofta du känner för det, men med förnuft såklart... Det är bra att göra det regelbundet, då blir det lättare att upprätthålla en balans. Än att behöva göra "storstädning" varje gång. Välj ut en dag och gör det till en vana, men låt det inte bli slentrian för då avtar effekten! Kom ihåg att din sinnesstämning är viktig.

Innan du börjar

Innan du börjar...
Se till att du inte blir störd utan att du har så pass mycket tid att du kan avsluta ritualen i lugn och ro. Dra ut telefonen och lås om dig.
Var noga med att din ritual utförs när du har ett lugnt och harmoniskt sinnelag. Annars uteblir önskad effekt och du kan tom förvärra din situation.
Visa alltid respekt för andar, hjälpare, ledsagare, guider, totem djur som kommer till dig. Känner du dig inte bekväm att arbeta med de Amerikanska indianernas djur eller andar så använd dig av de symboler du känner dig hemma med.

 Bas ritual för själv rening

Bas ritual för själv rening.
Det finns som sagt många olika smudging ritualer, men jag tänkte att denna enkla självrenings ritual kunde vara en bra början. Kom ihåg att byta ut de ord eller termer som du inte känner dig bekväm med.
Du behöver: Smudge/rökelse bunt el rökelse Ett eldfast fat eller skål Tändstickor En stor fjäder
1. Tänd din rökelsebunt/pinne och låt den ta sig. Eventuellt behöver du vifta med fjädern så att bunten tar sig. Blås inte! Låt sedan lågorna slockna så att endast en glöd återstår och det ryker.
2. Åkalla ört-rökelsens andar att rena dig från all negativ energi. " Jag åkallar den heliga vita salvians andar att hjälpa mig renas från all negativ energi!"
3. Så börjar du vifta röken mot ditt hjärta med fjädern. Vifta inte bunten, håll den still. Vifta sedan över ditt huvud, längs dina armar, framför din kropp och visualisera hur röken lyfter bort all negativ energi och negativa tankar som fastnat i dig.
4. Fortsätt sedan med att andas in lite rök för att rena dig inifrån och ut. Var dock mycket försiktig då det kanske inte är jättebra att andas in rök, särskilt om du är astmatiker eller allergisk....
5. Fortsätt sedan att vifta röken ner bakom dig och visualisera att den tar med sig allt negativt ner i jorden.

Att rena ett utrymme

Denna ritual kan användas för att rena ett utrymme från negativ energi. Inte bara ett hem utan även tex ett garage eller ett förråd...
Du behöver: En smudge bunt, vit salvia och sweetgrass Ett eldfast fat eller skål Tändstickor En stor fjäder Kompass
Instruktion
1. För att rena ett utrymme behöver du först rena dig själv enligt ovanstående.
2. När du gjort detta går du runt ditt utrymme och viftar rök i varje hörn. Åkalla salvians ande för att få hjälp att rena utrymmet från all negativitet. Be sedan sweetgrassets ande att återställa harmoni och balans i utrymmet.
3. Gå till rummets mitt och stå still en liten stund. Vänd dig åt öster och vifta rök åt det hållet fyra gånger. Säg " Ande av öst, stora ande av luft rena och inspirera detta utrymme" Byt ut ord för att det ska passa ditt utrymme tex kök.
4. Vänd dig åt söder, vifta rök fyra gånger och säg: "Ande av syd, stora ande av eld låt styrka och fred inta detta utrymme"
5. Vänd dig till väst, vifta rök fyra gånger och säg: " Ande av väst, stora ande av vatten låt positiv energi och beskydd inta detta utrymme.
6. Vänd dig till norr, vifta rök fyra gånger och säg: "Ande av norr , stora ande av jord rena och jorda detta utrymme."
7. Ställ dig i den position du började, titta uppåt och vifta rök fyra gånger, säg. "Stora fader Himmel vaka över detta utrymme från ovan."
8. Så slutligen vifta rök neråt fyra gånger och säg: "Stora moder Jord, när detta utrymme från nedan"
9. Lägg ner din smudge och slut ögonen. Stå stilla. Se framför ditt inre hur alla andar du åkallat står i rummet, vakandes. Se framför dig hur Moder Jord och Fader Himmel vakar nedan och ovan. Du kan även se dem som ärkeänglar. Byt då ut ovan så det passar.
10. Tacka!!

 

 

 

Kommentarer

Kommentera inlägget här
Publiceras ej

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela